Afrika Madagaskar

Kako samostalno organizirati putovanje na MADAGASKAR – 2. DIO Plan i troškovi puta

Kako samostalno organizirati putovanje na MADAGASKAR

Nakon što smo u prošlom članku riješili sve ili barem neke dvojbe o tome što sve trebate znati prije odlaska na Madagaskar, u ovom članku ćemo se pozabaviti predviđenim planom i troškovima puta.

Pretpostavljam kako većina planira zbog godišnjih i slično provesti oko 2 tjedna na otoku pa sam prema tome sastavila prijedlog vašeg plana puta. Naravno da se on može promijeniti ovisno o vašim željama i pozdravima. Ja sam ga sastavila prema onome što sam ja vidjela i što smatram da svakako ne smijete propustiti.

Uz ovaj prijedlog naznačila sam vam i dodatne stvari koje možete uvrstiti u vaš itinerer ako planirate na otoku boraviti duže od cca 2 tjedna. Pa krenimo redom.

Napomena: Program je rađen na temelju road tripa po otoku s privatnim autom (vožnja javnim prijevozom, odnosno taxi – brousseom, zahtijevala bi više vremena).

PLAN PUTA NA MARADASGAR – 15 DANA

Na karti su naznačena sva mjesta opisana u planu puta

Dan 1. Zagreb – Madagaskar

Naravno da nema direktnog leta iz Hrvatske za Madagaskar, najvjerojatnije ćete ići preko Istanbula ako se odlučite za opciju Turkish Airlinesa. Prvi cijeli dan ćete provesti u zračnoj luci ili u zraku.

Dan 2. Antananarivo

Dolazak u glavni grad Madagaskara, Antananarivo (skraćeno Tana). Smještaj u hotel (u prethodnom članku imate link na smještaj u kojem sam ja odsjela u Tani). Nakon kraćeg odmora ili za one koji su kao ja, neumorni kada su putovanja u pitanju, predlažem obilazak grada. Nemate ništa specijalno za vidjeti no lijep je vidikovac na cijeli grad s brda na kojem se nalazi kraljevska palača. Noć u Tani.

Kako samostalno organizirati putovanje na MADAGASKARPredivna rižina polja i lokalno stanovništvo pratiti će vas na putu od Tane do Antsirabea 

Dan 3. Antananarivo – Antsirabe

Ujutro nakon doručka kreće avantura. Vožnja nacionalnom cestom broj 7 kroz prekrasne malgaške visoravni prepune polja riže i ruralnog stanovništva. Putem do Antsirabea možete stati u mjestu Ambatolampy kako biste vidjeli kako se na otoku izrađuje aluminij (nije nešto, možete i preskočiti). Dolazak u Antsirabe. Razgled grada + vožnja na tradicionalnim ‘ne motoriziranim’ rikšama! Ukupno vožnja oko 3 – 4 sata. Noć u Antsirabeu.

Dan 4. Antsirabe – Morondava

Nastavak vožnje nakon doručka prema zapadu otoka točnije Morondavi svima poznatijom kao Aveniji Baobaba. Vožnja 8 – 9 sati (da biste iz točke A došli do točke B trebati će vam skoro cijeli dan vožnje. Tako to biva na otoku, u prošlom članku sam vam pisala o stanju cesta i prometne infrastrukture općenito, pripremite se na puno vožnje!). Noć u Morondavi.

Kako samostalno organizirati putovanje na MADAGASKAR…and jump! Djevojčice na Aveniji Baobaba 1, Morondava

Dan 5. Morondava – Avenija Baobaba

Cijeli dan rezerviran je za slavnu i nestvarno predivnu Aveniju Baobaba, koja je jedan od glavnih razloga posjeta otoku. Predlažem da dočekate zalazak sunca tamo. Noć u Morondavi.


PRIJEDLOG PLANA ZA:   Dan 5 – Dan 8

Dan 5. Morondava – Bepoka

Oko 8 sati vožnje kroz Aveniju Baobaba djelom kako biste došli do Bepoke. Vožnja je moguća jedino džipovima (4×4). Noć u Bepoki (smještaj Orchidee de Bemaraha).

Dan 6. Tsingy de Bemaraha Nacionalni Park

Cijeli dan u jednom od najboljih NP na otoku, Tsingy de Bemaraha NP, poznatom po ‘kamenim šumama’. Imajte na umu da park zahtjeva malo bolju fizičku spremu. Noć u Bepoki (smještaj Orchidee de Bemaraha).

Dan 7. Bepoka – Morondava

Povratak iz parka prema Morondavi, oko 8 sati vožnje. Noć u Morondavi.

Dan 8. Morondava

Cijeli dan uživanje u Aveniji Baobaba. Noć u Morondavi. Nastavak puta kako slijedi prema planu niže.

'Chameleon business' on the Avenue of the Baobabs 🦎

Posted by Restless girl on Tuesday, March 7, 2017

Ekipa na Aveniji Baobaba 2, Morondava


Dan 6. Morondava – Antsirabe

Vožnja oko 8 – 9 sati natrag prema Antirabeu (jedina ‘glavna’ cesta putem koje možemo nastaviti prema jugu otoka). Noć u Antsirabeu.

Dan 7. Antsirabe – Fianarantsoa

Vožnja oko 6 sati prema jugu točnije prekrasnom povijesnom gradiću pod zaštitom Unesca, Fianarantsoa. Noć u Fianarantsoi (smještaj Soratel, ili možete spavati u tradicionalnoj kući i naučiti kuhati lokalnu hranu – za organizaciju istog možete se javiti Lauri, curi koju sam upoznala na Tajlandu, te se u međuvremenu udala za čovjeka s Madagaskara i sada tamo organizira male autentične grupe za turiste, mail: tourdemada.travel@gmail.com).

Kako samostalno organizirati putovanje na MADAGASKARPrstenorepi lemuri – ikona Madagaskara! Imati ćete ih prilike vidjeti u Anja Community Reserve

Dan 8. Fianarantsoa – Ranohira

Nastavljamo vožnju prema jugu, točnije mjestu Ranohira. Putem predlažem da nikako ne propustiti stati i posjetiti Anja Community Reserve gdje možete uživati u pravoj ikoni otoka – prstenorepim lemurima kao i kameleonima! Noć u Ranohiri (smještaj Chez Alice).

Dan 9. Isalo Nacionalni Park

Park koji nije toliko poznat po životinjama koliko nevjerojatnoj prirodi. Predivni pejzaži, nestvarni krajolici. Cijeli dan hike u parku. Nemojte nikako propustiti! Noć u Ranohiri (smještaj Chez Alice).

Dan 10. Ranohira – Ranomafana Nacionalni Park

Jedan od najboljih nacionalnih parkova na otoku je svakako Ranomafana, ostatak džungle koja je prije xy milijuna godina prekrivala skoro cijeli otok. Vožnja oko 7 sati. Noćenje u Ranomafani (smještaj Grenat).

Dan 11. Ranomafana Nacionalni Park

Cijeli dan uživanje u Ranomafana NP. Noćenje u Ranomafani.


PRIJEDLOG PLANA ZA:   Dan 11 – Dan 15.

Dan 11. Ranomafana NP – Antsirabe

Ujutro rano obilazak nacionalnog parka, poslije ručka vožnja prema Antsirabeu. Vožnja oko 6 sati. Noć u Antsirabeu.

Dan 12. Antsirabe – Andasibe Nacionalni Park

Vožnja prema jednom od mojih najdražih nacionalnih parkova na otoku. Putem predlažem da posjetite Peyrieras Reptile Reserve (mali park koji vodi Francuz, ima čudo kameleona i ostalih reptila ako vas takva bića oduševljavaju). Noć u Adasibeu.

Kako samostalno organizirati putovanje na MADAGASKARPeyrieras Reptile Reserve, na putu prema Andasibe NP 

Dan 13. Andasibe NP i posjet ‘otoku lemura’

Ujutro predlažem obilazak Andasibe NP (poznatog po Indri lemurima, najvećim živućim lemurima koji se glasaju pjevanjem, da pjeva ekipa kao luda!) nakon čega će svi ljubitelji lemura doći na svoje. Naime do samog nacionalnog parka je smješten fensi šmensi resort (Vakona forest lodge) u kojem možete i odsjesti, ili jednostavno tijekom dana posjetiti njihov umjetno kreiran otok na kojem živi nekoliko različitih vrsta lemura željnih da vas ‘upoznaju’. Pravo veselje! Noć u Adasibeu.

Kako samostalno organizirati putovanje na MADAGASKARDruženje s lemurima u Vakona forest lodge

Dan 14. Andasibe – Antananarivo

Vožnja prema glavnom gradu Madagaskara. Ovisno o redu leta, let za Zagreb ili noćenje u Tani pa sutradan (Dan 15.) let prema Zg.

Dan 15.

Let za Zagreb. THE END, šmrc!


Dan 12. Ranomafana NP – Antsirabe

Vožnja oko 6 sati prema Antsirabeu. Noć u Antsirabeu.

Dan 13. Antsirabe – Antananarivo

Vožnja prema glavnom gradu. Ovisno o redu leta, let za Zagreb ili noćenje u Tani pa sutradan (Dan 14.) let prema Zg.

Dan 14. Antananarivo – Zagreb

Let za Zagreb. THE END, šmrc!


PRIJEDLOG PLANA  ZA BORAVAK NA ‘RAJSKIM OTOCIMA’

Kako biste posjetili otoke na SZ Madagaskara – Nosy Be i ostala ‘Nosy ekipa’ (pročitaj više o njima OVDJE) potrebno vam je oko 2 – 3 dana vožnje iz Tane i povratka od tamo u Tanu iz koje ćete letjeti za doma. Brži i jednostavniji način za doći do otoka je let iz Tane do Nosy Be-a (o cijeni i samom putu tamo sam vam pisala u prošlom članku pa baci oko ako te zanima).

Osim Nosy Bea i ekipe otoka na SZ Madagaskara plaže možete naći i na samom Madagaskaru naravno. Nisu tako rajske, no ako nemate mnogo vremena, a želite ukomponirati u svoj plan sunčanje i kupanje onda predlažem da nakon Isalo NP nastavite vožnju prema jugu i provedete dan, dva na plažama Ifaty i Mangily.


TROŠKOVI PUTA

Povratna avio karta iz Zagreba od oko 500 (na akciji) – 1000 EUR. Ako imate mogućnosti putovati iz obližnjih zemalja, kao npr. Italija (Venecija), Austrija (Beč) ili Mađarska (Budimpešta), imati ćete veće šanse pronaći povratnu kartu za oko 500 EUR.

15 dana gore opisanog puta vas s prijevozom, smještajem, hranom, ulaznicama u nacionalne parkove NE bi trebao koštati više od 1000 EUR (ja nisam potrošila više!). U prošlom članku sam vam napisala kontakt od Stephana koji vam sve navedeno može organizirati ako ne želite sami lutati i tražiti smještaj, vozilo i slično.

Naravno ako mislite putovati javnim prijevozom onda bi trošak od oko 1000 EUR za 15 dana bio manji.

Povratna avio karta Antananarivo – Nosy Be 300 – 400 EUR (smještaj na Nosy Beu možete naći od oko 15 EUR / noć, pošten obrok je oko 5 EUR, izleti na okolne otoke kao Nosy Iranja, Nosy Tanikely, od oko 20 – 60 EUR, ovisno o vašim sposobnostima cjenkanja).

Ako imate dodatnih pitanja, pišite. Tema ‘Madagaskar’ je otvorena na Restless girl – TRAVEL FORUMU gdje možete pronaći sve detaljnije informacije o putu, pitati što vas zanima ili komentirati.

You Might Also Like

    Travel around the world with me!
    Sign up today and be the first to get notified about interesting stories, beautiful photos, travel tips and many more from all around the world.

    Copyrighted Image