Afrika Zanzibar

Putovanje na Zanzibar – 1. DIO Sve što trebate znati prije puta

Putovanje na Zanzibar Restless girl

Moje prvo pravo afričko putovanje (ako ne računamo Tunis, koji nema veze s Mamom Afrikom za mene), vezano je uz 4 dana safarija u Tanzaniji i 10-tak dana čistog hedonizma na Zanzibaru.

Kombinacija afričke netaknute prirode i ‘zova divljine’ s rajskim, tropskim plažama nezaboravno je iskustvo i idealna destinacija za godišnji odmor mnogima od nas. Stoga ne čudi da svake godine sve više ljudi odabire baš Tanzaniju i Zanzibar za svoje putovanje. Najveće pitanje prilikom odlaska na takvu daleku destinaciju, i još k tome Afriku, osim sigurnosti je i sama organizacija i plan puta. U nastavku vam donosim odgovore na sva pitanja vezana uz putovanje na Zanzibar, odnosno sve ono što trebate znati prije puta.


Restless girl Vodič za Zanzibar

EBOOK – VODIČ ZA ZANZIBAR BESPLATNO PREUZMI OVDJE


Osobna iskaznica otoka

Naziv: Zanzibar

Glavni grad: Stone Town

Broj stanovnika: 1.303.569 (2012)

Zanzibar se sastoji od 2 velika (Unguja i Pemba) i 50-tak manjih otočića, smještenih u Indijskom oceanu, nedaleko Dar El Salaama, glavnog grada Tanzanije.

Unguja je glavni otok i o njemu će biti riječi u ovom vodiču. Pemba se počela sve više turistički razvijati, te je idealna destinacija za sve ljubitelje ronjenja i podvodnog svijeta.

Putovanje na Zanzibar Restless girlMapa otoka

Dolazak u Zanzibar

Avionom iz Hrvatske

Do nedavno je Fly Dubai nudio letove iz Zagreba (preko Dubaija) za Zanzibar. Ja sam također putovala tim letom, za 500-tinjak EUR povratna avionska karta.

Od ostalih avio kompanija koje lete iz Zagreba u Tanzaniju izdvojila bih KLM i Turkish Airlines.

Kako pronaći što je moguće jeftinije avionske karte za Tanzaniju ili Zanzibar vidi OVDJE ili preko jedne od tražilica: Momondo, Skyscanner, Google Flights, Kayak, eDreams, Orbitz.

Let iz Dar El Salaama do Stone Towna

Vjerojatno ćete naći jeftinijje let iz Zagreba do Dar El Salaama, glavnog grada Tanzanije. Iz Dara imate svakodnevne letove do Stown Towna na Zanzibaru. Cijena avio karte za taj 20-minutni let je u prosjeku od 40 – 50 $ u jednom smjeru.

Neke od avio kompanija koje lete su: Coastal Aviation, Zan Air, Precision Air. Ja sam svoj let iz Dara do Stown Towna kupila preko Air viva stranice za 40 $ za jedan smjer.

Trajekt iz Dar El Salaama do Stone Towna

Vožnja trajektom od Dar El Salaama do Zanzibara i obrnuto, mnogo je duža od samog leta, traje oko 2 – 3 sata, dok je cijenom podjednaka kao i sam let. Ako želite probati i jedno i drugo, možete kombinirati let u jednom i trajekt u drugom smjeru kao što sam ja.

TIP: ako mislite ići s trajektom u jednom smjeru neka to bude iz Dar El Salaama do Zanzibara (puno je mirnija plovidba, nego u obrnutom smjeru).

Trajektna luka u Dar El Salaamu je smještena uz rivu u samom centru grada, tik do Sokoine Drive ulice.

Azam Marine je najbolja kompanija koji nudi usluge ‘trajektiranja’ na navedenoj relaciji. Njihovi trajekti su novi, i stvarno su pouzdani i udobni, svim imaju oznaku serije Kilimanjaro (III, IV, V). Red plovidbe iz Dar El Salaama do Stone Towna: u 07:00, 09:30, 12:30, 15:45.

Cijena karte iznosi od 35 – 40 $, u jednom smjeru. Detaljnije informacije kao i kupiti kartu on line možete pronaći na Azam Marine web stranici. Ja sam kupila kartu ujutro, 30 minuta prije same plovidbe, u top sezoni, tako da nema potrebe da je kupujete unaprijed ako ne želite.

Odlazak iz Zanzibara

Mnoge avionske karte nemaju uključenu ZANZIBAR EXIT FEE (Fly Dubai je imao), te na to svakako pripazite. Naime po odlasku iz zemlje morat ćete platiti ‘aedromsku taksu’ u iznosu 50 $ po osobi, ako nije uključena u cijenu avionske karte.

Za letove unutar zemlje ta pristojba je manja, oko 10 $, i često je uključena u samu avionsku kartu.

Visa

Vizu za Tanzaniju odnosno Zanzibar ishodite kada dođete u samu zemlju. Cijena turističke vize za jedan ulazak je 50 $ (vrijedi 3 mjeseca).

Uz putovnicu koja vrijedi još minimalno 6 mjeseci od ulaska u zemlju od dokumentacije vam je potrebno:

 • 2 slike veličine za putovnicu
 • Ispunjen obrazac za dobivanje vize (Visa application form) – dobijete dok sletite ili možete skinuti na ovom linku OVDJE.

TIP: isprintajte avionsku kartu (da se vidi povratni let) kao i potvrdu od smještajnog objekta gdje ćete odsjesti (morate upisati te podatke u obrazac).

Kada idete iz Tanzanije u Zanzibar, morate proći kontrolu putovnice (u zračnoj ili morskoj luci), ispuniti ponovno obrazac za dobivanje vize (arrival card), dobiti ćete pečat u putovnicu, no ne morate plaćati ponovno vizu!

Raj na zemlji!

Cjepiva

Prilikom prvog posjeta Tanzaniji NISAM se cijepila protiv nikakvih beštija. Nije obavezno nikakvo cjepivo ako dolazite iz Europe u Tanzaniju, nitko vas neće tražiti karton cjepiva.

ALI!

Ako dolazite npr. iz Kenije u Tanzaniju, kao što sam ja išla prije nekoliko mjeseci, na granici ćete morati pokazati potvrdu (karton cijepljenja) da ste primili cjepivo protiv žute groznice (yellow fever). Na stranicama tanzanijske ambasade u Rimu (nama najbliža), piše i obrazloženje zašto:

„The government of Tanzania requires proof of yellow fever vaccination upon arrival if you are traveling from a country with risk of yellow fever.”

Sigurnost odlaska u Afriku

Sigurnost je jedna od najbitnijih stvar prilikom planiranja puta u afričke zemlje.

Ja sam putovala sama, sa skupocjenom foto opremom, vozila se javnim prijevozom i nisam u 2 tjedna boravka u Tanzaniji i Zanzibaru imala nikakvih problema sa sigurnošću.

Iako je Tanzanija nešto opasnija nego Zanzibar, koji je uvelike okrenut turistima i živi od turizma, opreza nikada dosta. Neke od stvari o kojima morate voditi računa prilikom posjeta otoku su:

 • Nemojte ostavljati stvari na plaži, bez nadzora vama bliske osobe
 • Ako ste sami, kao što sam ja bila, ostavite novac i PUTOVNICU, i ostale vrijedne stvari (laptop, kameru i sl.) u hotelskom sefu
 • Nemojte nositi mnogo zlata i odjeću koja je upečatljiva i odiše luksuzom – time ste meta džeparima kojih na otoku ima (prilika čini lopova!)
 • Nosite 2 novčanika – jedan manji kao torbicu koju možete ‘sakriti’ ispod majice ili unutar hlača (kao ‘skrovište’ za krupniji novac), i drugi novčanik koji će vam biti pri ruci u torbici ili džepu, u kojem ćete imati sitni novac za platiti piće, taksi i sl.

Putovanje na Zanzibar Restless girl Plaža Nungwi na sjeveru otoka i prekrasno malo čudo u crvenoj haljinici.

Fotografiranje

Većina stanovništva na otoku je izrazito simpatična i draga, no nitko ne voli da u njega uperite kameru i snimate. Pitajte prije fotkanja, da li je u redu da fotografirate njih ili njihov dom, robu na tržnici, hranu i sl.

Naići ćete i na one, posebno dječicu, koji će pričekati da ih uslikate te će vas nakon toga vući za rukav i tražiti novce. Zato ih pitajte prije da li je ok, i većina će biti zadovoljna kada im pokažete njihovu sliku na zaslonu fotić, mobitela, kamere.

Novac

Lokalna valuta je Tanzanijski šiling (TZS).  1 $ oko 2000 TZS

Bankomate možete naći u bankama u Stone Townu, sigurni su i pouzdani, mada se zna dogoditi da u vrijeme top sezone ostanu bez novca.

Od kartica najbolje je koristiti VISU (prihvaćaju je svi bolji hoteli i dućani). Od valute ponesite američke dolare.

TIP: Pazite na starost samih novčanica ($)!!! Mnoge mjenjačnice neće primiti dolare tiskane prije 2006. godine.

Jezik

Swahili je službeni jezik, no engleski pričaju gotovo svi, tako da nećete imati problema s komunikacijom.

Neke od Swahili riječi koje je dobro znati:

HELLO – hujambo (hoo-JAHM-boh)

GOODBYE – kwaheri (kwah-HAIR-ee)

PLEASE – tafadhali (tah-fah-DHAL-ee)

THANK YOU – asante (ah-SAHN-tay)

YOU’RE WELCOME – karibu (kah-REE-boo)

YES – ndio (nDEE-oh)

NO – hapana (hah-PAHN-ah)

Religija

Zanzibar je muslimanski otok. Imajte stoga to na umu da ste primjereno odjeveni prilikom obilaska znamenitosti (pokrivena ramena i koljena).

Struja

Potreban je adapter za struju, s tri rupe (British style).

Kada je najbolje posjetiti otok

Zanzibar je tropski otok, nedaleko samog Ekvadora stoga su tijekom cijele godine temperature visoke (‘never ending summer’, ukratko).

Najbolje vrijeme za posjet otoka je od kraja lipnja do jeseni (rujan) te od kraja prosinca do veljače – TOP SEZONA.

Kišno razdoblje traje od ožujka do kraja svibnja te tada ima manje turista na otoku.

Zanzibar je otok začina, na Darajani tržnici u Stone Townu nemojte zaboraviti kupiti najbolji suvenir koji možete ponijeti s otoka!

Shopping i suveniri

Cjenkanje je općeprihvaćeno i bez toga nema prave kupovine. Na određenim mjestima možete plaćati i u dolarima, no onda imajte na umu da imate sitne novčanice (po 1, 5 dolara).

Službeno ne bi smjeli iznositi iz zemlje koralje, školjke ili bilo koju drugu prirodnu ljepotu (recimo majmuna ili dupina). No ako na plaži vidite školjkicu ili dio koralja možete ga uzeti, nitko vas neće zbog toga krivično goniti. Također nemojte zaboraviti pijesak s rajskih zanzibarskih plaža, nema boljeg suvenira!

Od ostalog: razni začini (MUST), tradicionalna odjeća, Maasai nakit, slike u Tingatinga tehnici, razni predmeti od drveta (od žirafa do zdjela i maski).

Hrana

Na Zanzibaru ćete uživati u svježim plodovima mora, pri tome mislim na sve žive vrste riba, rakova i školjka direktno iz mora na vašem tanjuru.

Najveću ponudu restorana i lokalne hrane ćete naći u Stone Townu. Cijene se kreću od 2, 3 do 10 dolara po obroku. Hrana u hotelima i manjim mjestima uz rajske plaže na otoku (ne u Stone Townu) će biti nešto skuplja!

Jedite u restoranima i smještajnim objektima za turiste, izbjegavajte uličnu hranu (osim na noćnoj tržnicu u Stone Townu, o tome više riječi u nastavku).

Vodu nikako nemojte piti ako nije flaširana. Nemojte ni prati zube s vodom iz pipe. Boca vode od 1,5 litre je oko 1 $ u dućanu.

Kupujte samo voće koje možete oguliti poput banana ili ga dobro operite flaširanom vodom prije konzumacije.

Lokalna hrana koju nemojte propustiti:

 • Sea food – od jastoga do raznih riba, hobotnica i školjka
 • Chapatti (kruh, nešto famozno, sličan Rotiju koji se jede u Indiji ili na Šri Lanci),
 • Nyama Choma (grilano meso s roštilja),
 • Pilau Rice (riža i meso sa začinima),
 • Biryani (riža s ribom ili mesom i curry-em),
 • Zanzibar Pizza (popularno jelo, posebno na noćnoj tržnici u Stone Townu),
 • Mishkaki (slično začinjenim ražnjićima),
 • Razno egzotično voće kao durian (obavezno probati i javiti da li vam se svidjelo).

Putovanje na Zanzibar Restless girlZanzibar pizza – obavezno probati na noćnoj street tržnici u Stone Townu

Smještaj

Smještajni objekti se kreću u rasponu od luksuznih resorta preko 500 $ po noćenju do ‘budget’ smještaja od cca 15 – 20 $ po noćenju.

Srednja razina kvalitete smještaja se kreće od 50 – 100 $ na noć.

Napomena: cijene mnogih smještajnih objekata su nešto skuplje za vrijeme top sezone (20 – 30 eur po noći).

Smještajne kapacitete možete potražiti na nekoj od navedenih tražilica: Airbnb, Booking, Agoda, Hotelscombined.

Putovanje na Zanzibar Restless girlZa smještaj u ovakvom luksuzu trebati ćete odvojiti i do nekoliko stotina dolara po noćenju!

Prijevoz po otoku

Taxi

Najjednostavniji način prijevoza po otoku je taksijem. Možete ih naći na svakom koraku, cijenu obavezno dogovoriti prije same vožnje.

Rent a car

Možete iznajmiti i auto ili motor za cijeli dan – cijene se kreću od 30 $ po danu (za mogućnost rentanja morate imati međunarodnu vozačku dozvolu).

Shared tourist van

U hotelu možete pitati za ‘shared tourist van’ – turistički kombi s kojim se možete voziti po otoku po pristupačnijim cijenama od taksija.

Dala – Dala

Lokalni oblik prijevoza je Dala – Dala, kamioni natovareni lokalcima, jeftini i vožnja njima je nezaboravno iskustvo. U Stone Townu možete naći ovaj prijevoz kod Darajani tržnice. Pitajte vozača u koji dio otoka voze ili mu pokažite mjesto (npr. Nungwi, Jambiani i sl.) u koje želite ići te će vam oni pomoći u koji od vozila ući. Imajte na umu da su Dala – Dala sporija od ostalih oblika transporta na otoku i da kreću s tržnice tek kada se vozilo dupkom napuni. Cijena vožnje oko 1 – 2 $.

Dhows

Dhows – su tradicionalni ribarski brodovi, barke, koje isto možete dogovoriti s lokalcima za rentanje kako bi vas odveli na obližnje otočiće.

Putovanje na Zanzibar Restless girlZalazak sunca i tradicionalni ribarski brod, nije li prekrasno?

Festivali

Ako se nađete u vrijeme jednog od ovih festivala na otoku, nemojte ih nikako zaobići:

 • Sauti za Busara music festival (u veljači) busaramusic.org
 • Zanzibar International Film Festival (lipanj) ziff.or.tz
 • Mwaka Kogwa (kraj srpnja) mzuri-kaja.or.tz
 • Jahazi Literary & Jazz Festival (kraj kolovoza) jahazifestival.com

Koliko dana je dovoljno za Zanzibar

Kao što vidite iz gore navedenih cijena smještaja, hrane i sl. Zanzibar nije baš ‘budget destinacija’, posebno u usporedbi s nekim od azijskih otoka kao npr. Šri Lanka.

Optimalno vrijeme boravka na otoku je tjedna dana, kako biste stigli iskombinirati obilazak zanimljivosti i razgledavanje otoka s uživanjem na brojnim rajskim plažama, kupanjem, sunčanjem ili pak ronjenjem.

Ako vam financije ili vrijeme ne dopuštaju duži boravak, i 3 do 4 dana će biti sasvim dovoljno da osjetite čari ovog raja.

Kako se spakirati za Zanzibar

Prije svega nemojte ponijeti dva kofera puna odjeće, cipela i šminke, ništa od toga vam neće trebati na otoku. Dapače, ako ćete se oblačiti previše fensi šmenci ili izazovno, biti ćete veća meta raznim džeparima…

Također, na raznim tržnicama, dućanima, imati ćete priliku kupiti od marama do raznih krpica i suvenira kojima nećete moći odoljeti, tako da ostavite mjesta u koferu i za to.

Popis stvari koji je dobro ponijeti na Zanzibar:

Od odjeće i obuće:

 • Kupaći kostim
 • Japanke
 • Udobne sandale/tenisice za hodanje
 • Ljetnu, laganu odjeću (ljetne haljinice, suknje, kratke hlače, majice kratkih rukava)
 • Ručnik za plažu
 • Šešir
 • Laganu jaknu ili vesticu s dugim rukavima (dovoljno jedna, čisto da se nađe ako vam navečer bude hladno)
 • Gače/čarape
 • Lagana spavaćica

Od kozmetike:

 • Kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom
 • Sprej proziv komaraca (nema opasnosti od malarije, čisto da vas ne izgrizu ko bokčeka malog)
 • Losion poslije sunčanja
 • Antibakterijski gel za ruke
 • Vlažne maramice
 • Tablete koje inače koristite
 • Probiotik i ugljen (ako imate osjetljivu probavu i želudac)

Ostalo:

 • Sunčane naočale
 • Fotić
 • Knjiga ili iPod s najdražom glazbom
 • Adapter za struju s tri rupe (engleski stil)
 • Maska za ronjenje

U drugom dijelu vodiča za Zanzibar donosim vam najpopularnije organizirane ture na otoku, i još mnogo mojih tips & tricks! Stay tuned! Ako želite imati cijeli vodič na jednom mjestu, preuzmite besplatno EBOOK – VODIČ ZA ZANZIBAR OVDJE.

Za sva dodatna pitanja i detaljnije informacije pišite, komentirajte ili podijelite svoja iskustva o putu u Tanzaniju i Zanzibar na Restless girl – TRAVEL FORUM, gdje je otvorena tema ‘Putovanje na Zanzibar’.

You Might Also Like

  Travel around the world with me!
  Sign up today and be the first to get notified about interesting stories, beautiful photos, travel tips and many more from all around the world.

  Copyrighted Image